äggula

Adjektiv

äggula

  1. böjningsform av äggul

Substantiv

äggula (avstavas ägg-gula)

  1. den gula inre delen av ett ägg, främst hönsägg
    1896: Husmanskost, Adriana Hollberg, Carl Anton Wetterbergh:
    Två äggulor, blandade med ett skedblad vatten, ihällas, just som såsen lyftes af elden […].
    2009 (13 okt): Varför skär sig béarnaisen? (Svenska Dagbladet):
    När man gör en smörsås som béarnaise eller hollandaise är det viktigt att smöret inte är för varmt när man vispar ner det i äggulorna.
Översättningar
  • armeniska: դեղնուց (deghnuts)
  • bokmål: eggeplomme (no), eggegule
  • bosniska: žumance n
  • danska: æggeblomme (da) u
  • engelska: yolk (en), egg yolk (en)
  • finska: keltuainen (fi)
  • fornengelska: ægergeolu
  • franska: jaune d’œuf (fr) m
  • hebreiska: חלמון (he)
  • isländska: eggjarauða (is) f
  • italienska: tuorlo (it) m
  • japanska: 卵黄 (らんおう, ran'ou), 黄身 (ja) (きみ, kimi)
  • kroatiska: žumance n
  • nederländska: eidooier (nl) m, eigeel n
  • nynorska: eggeplomme m
  • polska: żółtko (pl)
  • ryska: желток (ru) (želtók) m
  • skotsk gäliska: buidheagan m
  • tyska: Eigelb (de) n, Dotter (de) m

Se även

Wikipedia-logo-v2.svg
Wikipedia har en artikel om: äggula