vegetarian
Den vanligaste formen av vegetarian är lakto-ovo-vegetarian och är vad som generellt förutsätts då begreppet vegetarian används. Utesluter man ägg (ovo-vegetarian) eller mjölk (lakto-vegetarian) i sin diet behöver man vara mycket uppmärksam på innehållet i maten och noggrann att poängtera detta när man beställer mat. Många, även restaurangpersonal, är dåligt insatta i vegetarianbegreppen, och räknar ibland med att om man beställer vegetariskt att det då inbegriper exempelvis fisk, räkor och kanske kyckling. En person som äter vegetariskt med tillägg av fisk (och ofta skaldjur och ibland även fågel) kallas demi-vegetarian. Vissa benämner även denna form som endast vegetarian, medan många anser att det är att dra vegetarianbegreppet för långt och tar därför avstånd från det. En vegetarisk måltid är en måltid som innehåller vegetabilier men som även kan innehålla mjölk och ägg. En vegetarisk måltid utan mjölk och ägg är vanligtvis vegansk.