stärkelse

Substantiv

stärkelse

  1. handlingen att stärka
  2. (kemi) kolhydrat som är vanligt förekommande i mänsklig föda från växtriket (t.ex. potatis, pasta, ris, mjöl, bröd), närmare bestämt en blandning av polysackariderna amylos och amylopektin
kolhydrat i föda
  • bokmål: stivelse
  • danska: stivelse
  • engelska: starch (en), amylum (en)
  • esperanto: amelo
  • finska: tärkkelys (fi)
  • franska: amidon (fr) m
  • grekiska: άμυλο (el) n (ámilo)
  • hebreiska: עמילן (he) m (amilan)
  • italienska: amido (it)
  • katalanska: midó
  • malajiska: kanji (ms)
  • nederländska: zetmeel (nl)
  • ryska: крахмал (ru) m (kraxmál)
  • spanska: almidón (es) m
  • tjeckiska: škrob (kraxmál)
  • turkiska: nişasta (tr)
  • tyska: Stärke (de) f, Speisestärke f
Wikipedia-logo-v2.svg
Wikipedia har en artikel om: stärkelse